Perlembagaan merupakan satu dokumen yang mengandungi segala susunan peraturan dan undang-undang dasar yang dianggap penting bagi pentadbiran sesebuah negara.
PENDIDIKAN dianggap sebagai penentu untuk menjamin kualiti kehidupan pada masa hadapan.
SELARI dengan kemajuan teknologi dan kepesatan pembangunan yang berlaku di seluruh negara, sumber bahan mentah seperti petroleum dan tumbuh-tumbuhan turut berkurangan dengan ketara.
MALAYSIA merupakan sebuah negara membangun yang menjalankan pelbagai aktiviti untuk memberi peluang kepada rakyatnya memperoleh pendapatan sama ada sektor kerajaan atau swasta.
BERDASARKAN pengamatan sehari-hari, semakin ketara masyarakat kita gemar berhubung dengan menggunakan bahasa yang bercampur-campur.
SEHINGGA kini, terdapat lima destinasi Tapak Warisan Dunia di Malaysia yang diiktiraf oleh Pertubuhan Pendidikan dan Saintifik Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO)
SERAMAI lebih kurang 40 orang pelajar daripada Universiti Sains Islam Malaysia (Usim) telah menganjurkan program Khidmat Ummah di sekolah pendidikan khas Kuala Terengganu pada 10 November lalu.
Pemilihan kerjaya merupakan satu proses berterusan bermula dari persepsi kanak-kanak terhadap dunia pekerjaan dan kemudiannya berkembang hingga ke peringkat remaja dan awal dewasa. Kerjaya merupakan...
POLEMIK mengenai pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) terus menjadi isu yang menjejaskan kredibiliti kerajaan Pakatan Harapan (PH) terutamanya Menteri Pendidikan, Dr. Maszlee...
KOS sara hidup merupakan pengiraan kos yang terpaksa ditanggung individu atau sebuah keluarga untuk memenuhi keperluan asas di dalam kehidupan.
Dasar Belanjawan yang dibentangkan oleh Kerajaan merupakan satu perancangan tahunan yang mempunyai kepentingan tersendiri untuk mewujudkan pertumbuhan ekonomi
Pancaran sinar-X yang ditemui oleh saintis Jerman, Wilhelm Röntgen, di penghujung kurun ke-19 telah memainkan peranan yang besar