Apabila masalah datang bertubi-tubi dan sokongan dari insan-insan tersayang tidak diperoleh maka terjadilah gangguan-gangguan mental yang boleh mengancam seseorang itu dan boleh menyebabkan orang lain...
Membaca, sama ada daripada media elektronik seperti telefon bimbit dan komputer, mahupun secara tradisional, contohnya seperti buku, akhbar atau pun majalah, adalah satu perkara yang baik. Namun,...
ISU pengangguran graduan sering menjadi topik perbincangan dalam kalangan masyarakat. Pelbagai idea dan pandangan dilontarkan mengenai punca utama kepada masalah pengangguran dalam kalangan graduan.
Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata, buruk padahnya. Demikian perumpamaan yang berpesan supaya kita berhati-hati dalam mengeluarkan kata-kata terutamanya apabila sedang marah.
Siapa yang tak suka kalau dapat tajaan biasiswa kan? Lebih-lebih lagi kalau yang menyambung pengajian di luar negara. Sudah tentu memerlukan sumber kewangan yang agak besar. Jadi dengan adanya bantuan...
Untuk sukses tiada jalan pintas. Perlu merentas. Keluar daerah selesa.
Ramai orang mengeluh tentang betapa sukarnya untuk dapatkan pekerjaan. Apatah lagi bagi seorang ‘fresh graduate’! Memang... pada zaman yang serba mencabar ini, saingan terlalu kuat.
TERDAPAT pelbagai usaha dalam meneroka ilmu, antaranya dengan menyambung pengajian ke peringkat Doktor Falsafah (PhD). Ia bukanlah sesuatu yang mudah untuk dimiliki, tetapi juga tidak mustahil untuk...
Karnival Pengajian Tinggi Negara (KPTN) sudah bermula. Untuk adik-adik lepasan SPM/ STPM/ Diploma, anda diwajibkan untuk pergi ke karnival ini.
MAHASISWA merupakan gelaran yang diberikan kepada individu yang menyambung pengajian sama ada di institusi pengajian tinggi awam atau swasta.
Ini adalah pengalaman saya mengambil Master di UIA, boleh jadi sama boleh jadi berlainan dengan Universiti lain. Kawan-kawan seperjuangan, kalau ada nasihat tambahan, komenlah ya!
SELEPAS menamatkan sesi persekolahan, individu mempunyai pilihan sama ada untuk terus menyambung pengajian di menara gading atau mula bekerja.