> CETUSAN > Di antara kelas syarahan kecil dan syarahan di dewan kuliah
Di antara kelas syarahan kecil dan syarahan di dewan kuliah
AZIZI AHMAD Selasa | 10 Julai 2018

TETUAN Pengarah mahu kelas syarahan dijalankan dalam kumpulan yang kecil bagi membolehkan komunikasi langsung dan interaksi kuliah menjadi lebih aktif.

Sekumpulan pensyarah pula lebih suka kelas besar (mass lecture) atau kuliah syarahan dijalankan di dewan atau auditorium kerana kebanyakan mereka akan berada di luar pejabat bagi menghadiri mesyuarat, seminar atau bengkel, dengan alasan ia akan menjimatkan masa dan tenaga.

Di samping itu, jika anda terlepas pengajaran, anda perlu menggantikan sesi pengajaran berkenaan.

Jadi apakah pilihan anda, mengendalikan sekumpulan 20-25 pelajar dalam satu sesi atau kelas besar yang berjumlah 70 hingga 100 atau lebih pelajar?

Sesetengah berjenaka dengan berkata, kumpulan pensyarah ingin mempunyai masa yang manis dan santai kerana dalam menjalankan mass lecture, hanya seorang sahaja pensyarah akan memberi ‘syarahan’ manakala yang lain hanya akan berada di bilik atau dewan atau tidak perlu berada di dalam sesi syarahan tersebut.

Mereka di dalam kumpulan akan mengambil giliran dalam memberi kelas syarahan dan hanya akan menyediakan sejumlah bahan pelajaran mengikut ketetapan tugas yang dipersetujui. Keadaan ini biasanya kelihatan dengan baik dan lancar terutama ketika seseorang tidak tahu ‘kandungan pengajaran.

Memberi syarahan adalah kaedah pengajaran tertua di kebanyakan institusi pendidikan. Kaedah pengajaran ini adalah salah satu cara saluran komunikasi maklumat. Pelajar akan hadir hanya untuk mendengar dan pada masa tertentu akan memetik dan menyalin apa yang ‘disampaikan’, menggabungkan maklumat dan menganjurkannya, jika perlu.

Kebanyakan akan hadir untuk tujuan merekodkan kehadiran, dan ‘pensyarah’ akan kerap menghadapi masalah dalam mendapatkan perhatian pelajar kerana ramai pelajar di dalam kelas tidak boleh mengikuti tema konsep tersebut itu. Pengajaran dan pembelajaran memberi pengaruh yang kuat terhadap cara pengajaran dilakukan.

Dalam menjalankan syarahan beramai-ramai (mass lecturer), sejumlah besar topik boleh dibincangkan dan dikongsi dalam tempoh kelas syarahan beramai-ramai. Banyak peralatan dan syarahan boleh dijalankan di mana-mana. Jarang sekali bilik makmal atau mana-mana peralatan tambahan digunakan. Bahan pembelajaran yang diperlukan untuk kegunaan (biasanya komputer riba (laptop), projektor LCD, akses Internet, sistem PA yang diperlukan) adalah minima.

Pelajar boleh mengembangkan kemahiran mendengar dan membantu mempelajari dan memperbaiki bahasa. Apa yang diperlukan adalah susunan logik bahan untuk pembentangan secara lisan.

Pengajaran dan pembelajaran memberi pengaruh yang kuat terhadap cara pengajaran dilakukan. (Gambar sekadar hiasan)
Pengajaran dan pembelajaran memberi pengaruh yang kuat terhadap cara pengajaran dilakukan. (Gambar sekadar hiasan)

Secara psikologi, kaedah ini boleh diterima dan praktikal kerana sifat perbezaan individu. Penyampai atau pensyarah mungkin menyampaikan kuliah yang sama kepada pelajar tanpa mengenali perbezaan individu.

Daripada hanya mendengar penyampaian ‘guru’, pembelajaran harus menjadi proses yang aktif dan memerlukan peserta yang hadir secara aktif berpartisipasi. Sekiranya tahap bahasa digunakan dalam kuliah adalah tidak difahami atau melebihi kemampuan tahap pelajar, mereka mungkin akan terlepas apa yang disampaikan.

Apa yang disampaikan ketika kuliah sering dilupakan para pelajar, namun, pembelajaran masih terus dikekalkan jika aktiviti yang diberikan memberi pengalaman bermakna. Juga diperhatikan bahawa kemampuan mendengar pelajar adalah tidak sama dengan tahap perhatian dan pemerhatian yang diberikan.

Pengajaran dan pembelajaran bukanlah suatu proses mudah; proses ‘mencurah ilmu’ bukanlah sesuatu cara memberi pendidikan yang baik atau sesuai untuk semua pelajar. Di tahap ini, adalah sukar bagi pelajar untuk memahami konsep disampaikan melalui kaedah syarahan.

Walaupun memberi syarahan dalam kelas yang besar dikatakan bermakna, aktif dan menarik dengan perkongsian pengalaman atau aktiviti, namun ia memerlukan ‘penyampai atau pensyarah’ yang mempunyai kemahiran penyampaian tinggi dan tidak hanya menyalurkan penyampaian secara ‘satu aliran’ ke atas kumpulan pasif dan pengurusan kelas yang lemah lagi tidak terkawal.

*Azizi Ahmad adalah seorang pendidik di Institut Pendidikan Guru Kampus Bahasa Antarabangsa, Lembah Pantai, Kuala Lumpur


STAY CONNECTED
Artikel Berkaitan Yang Patut Anda Baca
Hari graduasi sememangnya hari paling istimewa bagi seorang mahasiswa/siswi yang telah berjuang bertahun-tahun demi segulung ijazah untuk masa hadapan yang lebih cemerlang. Paling...
KUALA LUMPUR - Suasana sayu menyelubungi bilik bicara Mahkamah Tinggi yang mendengar kes pembunuhan Pegawai Kadet Laut Zulfarhan Osman Zulkarnain hari ini apabila seorang saksi...
Nama Nur Amalina Bakri atau dipanggil Dr. Amalina menjadi perhatian apabila dia pernah mencatat sejarah dengan memperolehi 17 A1 dalam SPM pada tahun 2007.Mengambil langkah...
Lambakan jenama Android kini tidak menghalang mereka yang meminati iPhone untuk beralih perhatian kepada Android. Kalau kita lihat permintaan iPhone kini juga jauh lebih tinggi...
Sering kali kita dimomokkan kalau nak masuk askar jiwa kena kental, badan kena lasak sebab latihannya memang cukup ‘mendera’ mental dan fizikal.Ya, sememangnya itulah...
Saat paling sedih dalam hidup aku adalah sewaktu kehilangan arwah mama tercinta. Ketika itu aku berada di tahun 2 di universiti sebelah utara sana. Bukan mudah kan nak atasi...