> CETUSAN > Antara realiti dan nostalgia kampus Ali Setan
Antara realiti dan nostalgia kampus Ali Setan
MOHD ZAINI OTHMAN Jumaat | 14 September 2018

Baru-baru ini melalui perkongsian di aplikasi WhatApp, seorang kenalan penulis berkongsi sebuah video nostalgia membandingkan suasana dahulu dan kini kampus Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang melalui beberapa sedutan dari filem Ali Setan. Menonton video itu sahaja sudah membuatkan jalan cerita filem Ali Setan yang mula ditayangkan di pawagam pada 16 Februari 1985 itu kembali berputar ligat di fikiran penulis. Filem komedi romantik yang diterajui watak utama Allahyarham Azmil Mustapha selaku Ali dan Fauziah Datuk Ahmad Daud sebagai Asmidar mencetuskan fenomena tersendiri di zaman itu.

Filem komedi romantik hasil sentuhan pengarah terkenal, Allahyarham Tan Sri Jins Samsudin itu mengangkat tema kisah kenakalan Ali selaku seorang mahasiswa senior di universiti yang sering mengusik para pelajar lain terutamanya Asmidar yang kerap menjadi mangsanya. Akhirnya dari benci memutikkan perasaan cinta dan selebihnya para pembaca sudah sedia tahu apa kesudahannya. Filem Ali Setan tidak dapat dinafikan memberi gambaran bagaimana kehidupan di kampus berjalan seperti suasana semasa pendaftaran pelajar baharu, dewan kuliah selesa serta jauh bezanya dengan saiz kelas di sekolah, dewan konvokesyen yang gah, siswa-siswi ke kuliah tanpa perlu berpakaian uniform seragam serta pelbagai kemudahan yang terdapat di kampus yang luas kawasannya.

Semua itu amat mengujakan dan membangkitkan motivasi para pelajar sekolah khususnya remaja untuk belajar bersungguh-sungguh untuk masuk ke universiti. Pendekatan menonjolkan gaya hidup di kampus dan pelbagai kemudahan yang terdapat di dalamnya masih digunakan sehingga kini sebagai salah satu bentuk promosi untuk menarik pelajar melanjutkan pengajian di institusi masing-masing. Tetapi kita harus berpijak di bumi nyata, kehidupan di kampus bukan hanya seperti yang terpapar dalam Ali Setan semata-mata.

Pada sudut pandang lain, alam kampus juga tidak terbatas dengan menghadiri kuliah, menyiapkan tugasan diberikan pensyarah, mengulangkaji pelajaran dan menduduki peperiksaan di setiap akhir semester. Sekiranya mahasiswa hanya menuruti kitaran ini sehingga tamat pengajian, ia adalah sesuatu yang amat merugikan pada pandangan penulis. Menikmati alam kampus dalam konteks menimba pengalaman di luar bilik kuliah bukanlah bermaksud mahasiswa perlu menjadi ‘setan’ seperti Ali sehingga memperjudikan ijazah yang ingin digenggam kelak.

Alam kampus itu mengenai cabaran berdikari dan merebut sebanyak mana peluang yang telah sedia terbentang luas. Siswa harus mengawal diri agar tidak terleka, lalai dan berasa terlalu selesa kerana apabila memasuki alam universiti kerana terpikul di jemala mereka adalah harapan keluarga dan cita-cita yang besar.

Bagi memilih jalan yang betul di alam kampus, mahasiswa perlu berdamping dengan insan-insan yang tepat untuk memandu mereka agar tidak tersesat atau tersasar. Di sinilah peranan senior selaku insan yang mudah didekati, berpengalaman dan makan garam dahulu dengan selok-belok kampus boleh memainkan peranan. Senior boleh menjadi mentor dalam aspek akademik misalnya kerana mereka telah menempuh beberapa semester pengajian justeru mempunyai pengetahuan mengenai silibus yang akan dipelajari pada setiap semester,karektor pensyarah yang mengajar, bahan rujukan yang bersesuaian serta tip-tip yang boleh dijadikan panduan.

Senior juga boleh membuka peluang dan ruang kepada junior untuk menyertai pelbagai program di kampus terutamanya menarik mereka dalam persatuan dan kelab pelajar yang ada di kampus. Apabila masuk ke universiti, tiada sesiapa yang mengetahui dengan jelas pencapaian dan minat kita sebelum ini semasa zaman persekolahan, justeru senior membantu menyalurkan mereka ke platform yang sesuai. Penulis secara peribadi ingin berterima kasih kepada senior semasa di USIM, Ustaz Mohamad Hariri Mohd Daud yang kini merupakan personaliti dakwah dan moderator Forum Perdana Hal Ehwal Islam di TV1 kerana ‘memandu’ penulis dalam arena pengucapan awam dan debat universiti dahulu.

Bukan sahaja senior, pentadbir dan pensyarah juga wajar didekati oleh siswa kita kerana orang tua mengingatkan kita “Malu bertanya sesat jalan”. Selaku seorang yang matang, siswa juga perlu mengambil peluang untuk terlibat dengan pelbagai program yang dianjurkan di dalam kampus sama ada program berbentuk ilmiah dan santai. Beranikan diri juga ‘bergelumang’ dalam program kesukarelawanan yang membawa mereka mendekati dan menyelami kehidupan pelbagai lapisan masyarakat. Aktiviti seperti ini akan membuka pemikiran, memugar kematangan dan menajamkan kefahaman yang lebih luas mengenai realiti sebenar kehidupan di luar sana.

Pada masa yang sama, ambil peluang mencabar diri menimba pengalaman menguruskan program di kampus bermula dari program kecil sehingga program mega bertaraf antarabangsa. Melaluinya keyakinan diri dan kemahiran komunikasi dapat ditingkatkan apabila perlu berurusan dengan pelbagai pihak dan melatih diri menjadi pemimpin dan pengurus yang baik. Jika dapat kembali ke zaman mahasiswa, selain aktif berdebat, penulis ingin sangat mengambil peluang untuk mempelajari muzik gamelan dan tarian zapin secara serius! Al-Fatihah buat Allahyarham Tan Sri Jins Samsudin dan Azmil Mustapha.

Penulis merupakan Pegawai Tadbir di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) serta Exco Persatuan Pegawai Tadbir dan Ikhtisas (PRAGMATIS) USIM.


STAY CONNECTED
Artikel Berkaitan Yang Patut Anda Baca
Hari graduasi sememangnya hari paling istimewa bagi seorang mahasiswa/siswi yang telah berjuang bertahun-tahun demi segulung ijazah untuk masa hadapan yang lebih cemerlang. Paling...
KUALA LUMPUR - Suasana sayu menyelubungi bilik bicara Mahkamah Tinggi yang mendengar kes pembunuhan Pegawai Kadet Laut Zulfarhan Osman Zulkarnain hari ini apabila seorang saksi...
Nama Nur Amalina Bakri atau dipanggil Dr. Amalina menjadi perhatian apabila dia pernah mencatat sejarah dengan memperolehi 17 A1 dalam SPM pada tahun 2007.Mengambil langkah...
Lambakan jenama Android kini tidak menghalang mereka yang meminati iPhone untuk beralih perhatian kepada Android. Kalau kita lihat permintaan iPhone kini juga jauh lebih tinggi...
Sering kali kita dimomokkan kalau nak masuk askar jiwa kena kental, badan kena lasak sebab latihannya memang cukup ‘mendera’ mental dan fizikal.Ya, sememangnya itulah...
Saat paling sedih dalam hidup aku adalah sewaktu kehilangan arwah mama tercinta. Ketika itu aku berada di tahun 2 di universiti sebelah utara sana. Bukan mudah kan nak atasi...