> SEL KL > Rektor UIAM terima Anugerah Profesor Emeritus USM
Rektor UIAM terima Anugerah Profesor Emeritus USM
ROSLAN ROSLY, UIAM Rabu | 24 Oktober 2018

GOMBAK - Rektor Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof Tan Sri Dr Dzulkifli Abdul Razak menerima Anugerah Profesor Emeritus Universiti Sains Malaysia (USM) pada Majlis Konvokesyen USM ke-56, semalam.

Anugerah tersebut disampaikan oleh Canselor USM, DYMM Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Ibni Al-Marhum Tuanku Syed Putra Jamalullail.

Profesor Emeritus adalah gelaran yang diberikan daripada sesebuah universiti kepada para ilmuan yang telah banyak menyumbang kepada perkembangan ilmu di dalam dan luar negara terutamanya untuk universiti yang pernah mereka berkhidmat.

Beliau juga dikenali dan dihormati sebagai ahli akademik pengajian tinggi tersohor negara, juga berpengalaman luas dalam dunia akademik serta pentadbiran pengajian tinggi dalam dan luar negara.

Prof Tan Sri Dr Dzulkifli Abdul Razak.
Rektor Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof Tan Sri Dr Dzulkifli Abdul Razak menerima Anugerah Profesor Emeritus Universiti Sains Malaysia (USM) pada Majlis Konvokesyen USM ke-56.

Tahun lalu, beliau pernah menerima Anugerah Akademik Negara yang merupakan anugerah kemuncak dalam dunia pendidikan yang berdasarkan sumbangan mereka pada peningkatan prestasi kualiti pendidikan negara dan meletakkan nama Malaysia di pentas global sehingga dihormati oleh ahli akademik dari seluruh dunia.

Beliau juga merupakan bekas Naib Canselor (NC) USM. Pengalamannya terserlah sewaktu menerajui USM sebagai NC selama 11 tahun dan berjaya menjadikan universiti tersebut berstatus APEX (Accelerated Programme for Excellence) dan satu-satunya universiti awam di negara ini berstatus demikian sehingga kini.

Antara jawatan yang dipegang dan pencapaian beliau di peringkat antarabangsa adalah Presiden Persatuan Universiti Antarabangsa berpangkalan di Paris, Perancis, manakala antara pengiktirafan di dalam negara, termasuk Felo Akademi Sains Malaysia.

Beliau kini berkhidmat sebagai Rektor UIAM dan juga merupakan Presiden persatuan alumni USM.

Jawatankuasa Pengurusan Universiti (UMC), kakitangan akademik dan pentadbiran serta seluruh pelajar UIAM mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada Tan Sri Dato’ Prof Emeritus Dzulkifli Abdul Razak atas anugerah yang diterima.


STAY CONNECTED
Artikel Berkaitan Yang Patut Anda Baca
Hari graduasi sememangnya hari paling istimewa bagi seorang mahasiswa/siswi yang telah berjuang bertahun-tahun demi segulung ijazah untuk masa hadapan yang lebih cemerlang. Paling...
KUALA LUMPUR - Suasana sayu menyelubungi bilik bicara Mahkamah Tinggi yang mendengar kes pembunuhan Pegawai Kadet Laut Zulfarhan Osman Zulkarnain hari ini apabila seorang saksi...
Nama Nur Amalina Bakri atau dipanggil Dr. Amalina menjadi perhatian apabila dia pernah mencatat sejarah dengan memperolehi 17 A1 dalam SPM pada tahun 2007.Mengambil langkah...
Lambakan jenama Android kini tidak menghalang mereka yang meminati iPhone untuk beralih perhatian kepada Android. Kalau kita lihat permintaan iPhone kini juga jauh lebih tinggi...
Sering kali kita dimomokkan kalau nak masuk askar jiwa kena kental, badan kena lasak sebab latihannya memang cukup ‘mendera’ mental dan fizikal.Ya, sememangnya itulah...
Saat paling sedih dalam hidup aku adalah sewaktu kehilangan arwah mama tercinta. Ketika itu aku berada di tahun 2 di universiti sebelah utara sana. Bukan mudah kan nak atasi...