> SEL KL > Gotong-royong BUDI UIAM eratkan ukhuwah dengan penduduk kampung
Gotong-royong BUDI UIAM eratkan ukhuwah dengan penduduk kampung
WARTAWAN KAMPUS UOLS Khamis | 1 November 2018

GOMBAK - Gotong-royong BUDI anjuran Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) telah pun diadakan di kawasan tanah perkuburan yang terletak di UIAM Gombak. Tanah perkuburan ini adalah kegunaan bersama kariah sekitar UIAM dan warga UIAM. Majlis dirasmikan oleh Rektor UIAM, Prof. Emeritus Tan Sri Dzulkifli Abdul Razak.

Bergotong-royong membersihkan kawasan perkuburan.
Bergotong-royong membersihkan kawasan perkuburan.

Program gotong-royong membersihkan tanah perkuburan ini mendapat kerjasama daripada penduduk kampung sekitar UIAM seperti kampung Sg.Pusu dan Kampung Gombak Utara.

Antara objektif penganjuran gotong-royong ini adalah untuk merapatkan lagi jurang di antara penduduk setempat yang ada di persekitaran kampus dan mengambil cakna permasalahan yang berlaku di kawasan kejiranan sekitar UIAM.

Rektor UIAM, menanam pokok sebagai simbolik pada pelancaran majlis.

Selain mengadakan gotong-royong, turut diadakan penanaman pokok untuk memberikan persekitaran yang agak redup berhampiran wakaf yang disediakan.

Selain itu juga, ia dapat merapatkan lagi ukhuwah warga UIAM yang terdiri daripada kakitangan pentadbiran, pensyarah dan para pelajar.

Rektor UIAM menyampaikan ucapan perasmian program gotong-royong tersebut.
Rektor UIAM menyampaikan ucapan perasmian program gotong-royong tersebut.

Menurut Rektor UIAM, Prof. Emeritus Tan Sri Dzulkifli Abdul Razak dalam ucapannya berkata, menerusi pelbagai program sebegini, pihak universiti sedikit sebanyak dapat membantu penduduk setempat melalui pelbagai cara dan pihak Universiti juga perlu sentiasa merapatkan ukhuwah dengan penduduk kampung sekitar kampus.

"Melalui kepakaran yang kita ada, kita dapat membantu penduduk sekitar kampus seperti mengadakan aktiviti bersama penduduk kampung dengan mengadakan program tuisyen,motivasi untuk anak-anak orang kampung.

Selain itu juga, apa sahaja program di dalam kampus juga kita boleh libatkan penduduk kampung bersama-sama mereka," katanya.

Hampir 100 orang sukarelawan yang terdiri daripada warga UIAM dan penduduk kampung bersama membantu membersihkan kawasan perkuburan tersebut termasuk kesatuan-kesatuan sekerja UIAM. Dalam perancangan pada masa hadapan, program ini akan diadakan sekali pada setiap bulan.


Artikel Berkaitan Yang Patut Anda Baca
Hari graduasi sememangnya hari paling istimewa bagi seorang mahasiswa/siswi yang telah berjuang bertahun-tahun demi segulung ijazah untuk masa hadapan yang lebih cemerlang. Paling...
KUALA LUMPUR - Suasana sayu menyelubungi bilik bicara Mahkamah Tinggi yang mendengar kes pembunuhan Pegawai Kadet Laut Zulfarhan Osman Zulkarnain hari ini apabila seorang saksi...
Nama Nur Amalina Bakri atau dipanggil Dr. Amalina menjadi perhatian apabila dia pernah mencatat sejarah dengan memperolehi 17 A1 dalam SPM pada tahun 2007.Mengambil langkah...
Lambakan jenama Android kini tidak menghalang mereka yang meminati iPhone untuk beralih perhatian kepada Android. Kalau kita lihat permintaan iPhone kini juga jauh lebih tinggi...
Sering kali kita dimomokkan kalau nak masuk askar jiwa kena kental, badan kena lasak sebab latihannya memang cukup ‘mendera’ mental dan fizikal.Ya, sememangnya itulah...
Saat paling sedih dalam hidup aku adalah sewaktu kehilangan arwah mama tercinta. Ketika itu aku berada di tahun 2 di universiti sebelah utara sana. Bukan mudah kan nak atasi...