U-DIREKTORI
Apply Now
Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM)

Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) ditubuhkan pada 1 Disember 2000 sebagai Universiti Teknologi Awam pertama di Malaysia.

Terletak di bandar warisan dunia UNESCO, Melaka, ia berada dalam 766 ekar landskap mewah yang menawarkan kemudahan canggih di semua tujuh fakulti.

Sebagai Universiti Fokus, UTeM mempunyai kekuatan dalam bidang teknikal - iaitu Kejuruteraan, IT, dan Teknologi Pengurusan.

UTeM telah mengukuhkan reputasi sebagai sumber graduan kejuruteraan berkualiti tinggi dengan keupayaan memenuhi keperluan industri berteknologi tinggi.

UTeM juga mempunyai kecekapan penyelidikan dalam bidang-bidang yang telah dikenalpasti sebagai kunci untuk meningkatkan cadangan universiti yang unik dan juga menyumbang kepada negara seperti Teknologi Hijau, Kejuruteraan Sistem, Interaksi Teknologi Manusia, dan Teknologi Baru.

UTeM bukan sahaja menerima kemasukan pelajar tempatan tetapi juga pelajar antarabangsa dan ini termasuk pelajar dari Indonesia, Arab Saudi, Chad, Syria, Pakistan, Cameroon, Bangladesh, Tanzania, India, Somalia, Singapura, Qatar, Palestine, Libya, Iraq, Iran, Ghana, Perancis , Yaman, Nigeria dan Jordan.

Pejabat Pendaftar

Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM)

Hang Tuah Jaya

76100 Durian Tunggal

Melaka

TEL: +606 270 1960/ 1967

FAKS: +606 331 6079

Emel: [email protected]

KLIK PAUTAN: Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM)


STAY CONNECTED
Artikel Berkaitan Yang Patut Anda Baca
KUMPULAN Inovatif dan Kreatif (KIK) Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) telah berjaya mendapat penarafan emas dan perak pada Majlis Konvokesyen KIK Universiti Awam Ke-14...
DURIAN TUNGGAL - Fakulti Pengurusan Teknologi dan Teknousahawanan (FPTT), Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) telah menganjurkan Majlis Pemakaian Selempang Jubah kepada...
Pertandingan ini terbuka kepada semua pelajar bidang kejuruteraan, sains komputer, teknologi maklumat dan sains
MAHASISWA dari Fakulti Teknologi Kejuruteraan Elektrik & Elektronik (FTKEE), Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) telah berjaya merangkul Anugerah Emas dan Gangsa di...
ALOR GAJAH - Seramai 2,748 graduan akan menerima diploma, ijazah sarjana muda, ijazah sarjana dan doktor falsafah dalam Majlis Konvokesyen Ke-14 Universiti Teknikal Malaysia Melaka...
Fakulti Teknologi Maklumat dan Komunikasi (FTMK) Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) terus komited dalam melaksanakan tanggungjawab sosial korporat (CSR).