> > Diet Telur, betul ke cara ini berkesan?
Diet Telur, betul ke cara ini berkesan?
WARTAWAN KAMPUS UOLS Isnin | 11 Februari 2019

Terdapat pelbagai jenis diet yang orang ramai amalkan. Tetapi, pernahkah anda mengamalkan Diet Telur? Mungkin anda boleh cuba.

Telur adalah salah satu daripada beberapa makanan yang harus diklasifikasikan sebagai 'superfoods'. Ia sarat dengan nutrien, sesetengah daripadanya jarang terdapat dalam diet moden.

Diet telur adalah rendah karbohidrat, rendah kalori, tetapi diet protein berat. Ia direka untuk membantu mengurangkan berat badan tanpa mengorbankan protein yang diperlukan untuk membina otot. Diet jenis ini menekankan penggunaan telur sebagai sumber utama protein.

Apa itu diet telur?

Terdapat beberapa pelan penurunan berat badan yang berbeza, tetapi seperti yang anda perlu tahu, semua jenis diet memerlukan anda makan dan makanan berasaskan telur adalah variasi diet yang paling popular. Berikut jenis diet berasaskan telur:

*Diet telur 14 hari

Jika anda memilih program diet ini, anda akan mengambilnya tiga kali sehari. Anda tidak akan mengambil apa-apa makanan ringan dan tiada minuman dengan kalori. Setiap hari, anda makan satu hidangan dengan telur, tetapi boleh disertakan dengan sumber protein lain seperti ayam atau ikan. Untuk menambah protein pada pinggan anda, anda boleh menambah sayur rendah karbohidrat seperti brokoli atau bayam. Buah sitrus juga kadang-kadang dibenarkan. Diet jenis ini kadang-kadang dipanggil “Diet Telur Kering” dan memerlukan anda makan telur yang direbus sepenuhnya, bukannya telur hancur atau goreng.

*Diet telur dan limau gedang

Ini adalah variasi diet telur 14 hari dan berlangsung untuk jumlah masa yang sama. Versi diet ini, anda makan setengah limau gedang pada setiap hidangan dengan telur atau protein tanpa lemak. Buah-buahan lain tidak dibenarkan.

*Hanya diet telur

Versi program penurunan berat badan ini adalah diet mono. Diet mono adalah program penurunan berat badan yang tidak sihat yang mana anda hanya makan satu makanan untuk jangka masa yang panjang. Menurut sumber, pengamal diet jenis ini hanya makan telur rebus dan air selama dua minggu. Seperti yang anda bayangkan, senaman tidak disyorkan untuk pelan ini kerana anda mungkin mengalami keletihan yang melampau.

*Diet Telur “Perubatan”

Versi diet telur ini memerlukan anda makan sebiji telur dan sekeping roti, tiga kali setiap hari. Anda juga boleh makan seberapa banyak buah-buahan dan sayuran yang anda suka.

Anda akan minum air, kopi hitam, atau minuman lain yang sifar kalori. Telur boleh disediakan dengan cara yang anda inginkan selagi kalori tidak bertambah. Ini bermakna anda tidak boleh menggunakan mentega atau minyak untuk penyediaan telur. Sesetengah pengamal diet ini percaya bahawa versi diet telur ini digunakan dalam tetapan perubatan untuk mengurangkan berat badan pesakit sebelum pembedahan, tetapi tiada bukti untuk menyokong khabar angin ini.

*Diet telur keto

Diet ketogenik, juga dipanggil diet keto, memerlukan anda meningkatkan pengambilan lemak untuk memastikan tubuh anda menjadi ketosis. Jadi versi diet telur ini mengesyorkan anda makan telur dengan mentega dan keju untuk membolehkan tubuh anda menghasilkan keton. Nisbah yang paling popular adalah satu telur untuk satu sudu lemak (keju atau mentega).

Adakah diet telur efektif?

Semua versi diet telur menyebabkan anda mengambil kalori dalam jumlah yang sedikit, jadi ini mungkin berkesan untuk menurunkan berat badan dalam jangka pendek. Dalam satu kajian di Amerika Journal of Nutrition Clinical, kajian menunjukkan bahawa diet protein yang tinggi membantu pengamal diet berasa kenyang dan ini membantu menurunkan berat badan.

Telur juga merupakan sumber protein yang baik dan mengandungi vitamin dan mineral yang penting, termasuk vitamin B-12, vitamin D, dan zat besi. Walaupun telur mengandungi nutrien penting dan penurunan berat badan mungkin berlaku, tetapi diet telur mungkin bukan pendekatan terbaik untuk menurunkan berat badan.

Walaupun seseorang itu berjaya menurunkan berat badan, mereka tidak mungkin mengekalkan diet yang ketat ini untuk jangka panjang, jadi mereka dengan mudah akan mendapat semula apa yang telah hilang. Diet juga boleh menyebabkan sesetengah orang keletihan dan lembap (tidak aktif) sepanjang hari kerana sekatan karbohidrat.

Selain itu, terdapat cara yang lebih baik untuk mengurangkan berat badan daripada diet telur. Membuat perubahan yang mampan, seperti mengelakkan pengambilan makanan yang diproses, mengurangkan daging dan tenusu, serta makan lebih banyak buah-buahan segar dan sayur-sayuran, dapat membantu seseorang mengekalkan berat badan yang sihat dari semasa ke semasa.

Sumber: Hello Doktor


STAY CONNECTED
Artikel Berkaitan Yang Patut Anda Baca
Ramai orang kata, "Esok nak mula diet." "Eh, tak nak makan nasi lah. Nak diet." Tetapi berapa banyak peratusan daripada anda yang berjaya memulakan pemakanan...
Pelajar ijazah sarjana muda Pengimejan Perubatan semester 5 Universiti Teknologi Mara (UiTM) telah menjalankan lawatan ke Clinical Training Centre (CTC) pada 15 dan 22 November...
MINATNYA berniaga bermula sejak dari sekolah rendah lagi. Ketika itu kata Mohamad Azuan Aziz Satar, 24, dia berniaga coklat (sebutan dalam kalangan rakan-rakan sekolahnya adalah...
Apabila ditanya tentang pesanan kopi, anda mungkin hanya perlu memutuskan sama ada anda suka kopi hitam, atau dengan susu dan pemanis.
TRANSISI dari zaman sekolah ke era kampus, dari zaman 'mentah' ke permulaan dewasa menjadikan seseorang mudah terdedah dan terpengaruh dengan persekitaran termasuk dalam...
Setiap tahun, ramai antara kita berazam untuk memulakan misi diet seawal tahun. Diet untuk kurus dan sihat antara azam dan misi popular dalam kalangan masyarakat terutamanya kaum...