> EVENT > Kutip 100kg sampah plastik
Kutip 100kg sampah plastik
NOR AZURA MD AMIN Selasa | 19 Februari 2019

PONTIAN - Lebih 100kg sampah terdiri daripada bahan plastik berjaya dikutip kira-kira 200 sukarelawan pada program Jom Selamatkan Seaside 2019 di pesisir pantai awam Pontian di sini.

Pengerusi Skuad Amal Pantai Bestari, Mohd Fairus Mohammad berkata, sambutan diterima cukup apabila sukarelawan bukan sahaja terdiri dari pelajar sekolah tetapi golongan dewasa dari pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

Menurutnya, sebelum Pontian, program yang serupa telah diadakan di Kota Tinggi dan Mersing sebelum ini.

x-default

“Pesisiran pantai merupakan kawasan bagi orang ramai beriadah bersama keluarga, namun yang perlu dipelihara kebersihannya supaya mereka selesa untuk melakukan aktiviti dan bebas daripada pencemaran.

“Pembersihan bukan sahaja di atas daratan tetapi juga di kawasan celah-celah batu di mana sampah-sampah tersangkut seperti kayu-kayu, tayar, perabot, botol dan sebagainya,” katanya.

Jelas Mohd Fairuz, program seperti ini mula dijalankan sejak 2017 di Kota Tinggi, sebelum diperluaskan ke daerah lain bagi menanam kesedaran kepada orang ramai tentang kebersihan pantai.

“Selain fokus kepada golongan pelajar, kami juga menarik penyertaan dari NGO yang lain bagi sama-sama menjayakan kerja-kerja amal tanpa ada bayaran upah dan sebagainya,” jelas beliau yang juga Pengerusi Komuniti Sahabat Darul Takzim.

x-default

Menariknya peserta turut membawa bekalan minuman dan makanan serta keperluan lain, membuktikan komitmen dan kesungguhan mereka menjayakan program ini.

“Antara sekolah-sekolah yang terlibat ialah Sekolah Kebangsaan (SK) Medini, Johor Bahru, SMK Kota Jaya, Kota Tinggi, Kolej Tingkatan Enam Pontian, SMK Dato Mohd Yunos Sulaiman dan SMK Layang-Layang.

“Sukarelawan Johor Darul Takzim @ Joydec, Open Universiti Malaysia (OUM), Merlin Entertainment Grup, Pengakap Kelana Diraja Pontian, Sukarelawan Gugusan Lok Heng dan sebagainya,” ujarnya.

Beliau merakamkan ucapan terima kasih di atas sokongan yang diberikan oleh Majlis Daerah Pontian (MDP) dan Souther Waste Management (SWM) yang turut membawa menjayakan program ini.

Turut mengambil bahagian, tujuh kakitangan Merlin Entertainment Grup di Legoland, Gelang Patah yang turut berminat menyertai kerja-kerja sukarelawan sempena cuti hujung minggu itu.


STAY CONNECTED
Artikel Berkaitan Yang Patut Anda Baca
Hari graduasi sememangnya hari paling istimewa bagi seorang mahasiswa/siswi yang telah berjuang bertahun-tahun demi segulung ijazah untuk masa hadapan yang lebih cemerlang. Paling...
KUALA LUMPUR - Suasana sayu menyelubungi bilik bicara Mahkamah Tinggi yang mendengar kes pembunuhan Pegawai Kadet Laut Zulfarhan Osman Zulkarnain hari ini apabila seorang saksi...
Nama Nur Amalina Bakri atau dipanggil Dr. Amalina menjadi perhatian apabila dia pernah mencatat sejarah dengan memperolehi 17 A1 dalam SPM pada tahun 2007.Mengambil langkah...
Lambakan jenama Android kini tidak menghalang mereka yang meminati iPhone untuk beralih perhatian kepada Android. Kalau kita lihat permintaan iPhone kini juga jauh lebih tinggi...
Sering kali kita dimomokkan kalau nak masuk askar jiwa kena kental, badan kena lasak sebab latihannya memang cukup ‘mendera’ mental dan fizikal.Ya, sememangnya itulah...
Saat paling sedih dalam hidup aku adalah sewaktu kehilangan arwah mama tercinta. Ketika itu aku berada di tahun 2 di universiti sebelah utara sana. Bukan mudah kan nak atasi...