> SEL KL > "Hamba dengan rendah diri memohon..."- luahan bapa OKU ini demi bantu anak sambung pengajian
"Hamba dengan rendah diri memohon..."- luahan bapa OKU ini demi bantu anak sambung pengajian
ASYRAF MUHAMMAD Jumaat | 8 Mac 2019

SHAH ALAM - Seorang bapa memohon sumbangan tajaan daripada mana-mana pihak bagi membantu anaknya melanjutkan pelajaran di Universiti Al-Azhar.

Ahmad Khariri Al Hadi Md Yusop seorang penerima asnaf Lembaga Zakat Selangor (LZS) dan pemegang kad orang kurang upaya (OKU) memaklumkan permohonan dermasiswa anaknya, Nur 'Aina Qisna Al Huda Ahmad Khariri bagi melanjutkan pelajaran ke luar negara tidak berjaya.

"Saya dapat surat daripada LZS Isnin lalu maklumkan anak saya layak dapat," tulisnya di Facebooknya.

Namun, melihat kesungguhan anaknya serta tawaran yang diterima dari Universiti Al-Azhar, mana mungkin Ahmad Khariri melepaskan peluang itu.

"Hamba dengan rendah diri memohon jika ada penaja untuk bersedekah / menginfak atau mengeluarkan zakat kepada anakanda hamba.

"Aina layak untuk melanjutkan pelajaran di universiti itu cuma dia ada pembiayaan sepenuhnya," katanya.

Ahmad Khariri berkata, buat masa ini, dia memerlukan RM2980 dalam masa terdekat bagi bayaran kepada Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) bagi menyelesaikan urusan pemprosesan dokumen, pembelian tiket dan beberapa prosedur di Mesir.

"Kerana itu saya buat begini, memohon sumbangan tajaan daripada mana-mana pihak bagi membolehkan anak saya melanjutkan pelajaran di sana.

"Anggaran kos pengajiannya ialah sekitar RM600 bagi 48 bulan dan hamba akan tetap usahakan bagi mencari pembiayaan tersebut," katanya lagi.

Sementara itu, menerusi kemaskini status di laman Facebook rasmi LZS ada memaklumkan bahawa pihaknya telah melakukan semakan berhubung status pemohon berkenaan dan mendapati pemohon terbabit tidak menepati kriteria kelayakan serta temuduga untuk tajaan dermasiswa ke luar negara.

LZS berkata, antara syarat untuk tajaan adalah pelajar terlibat seharusnya mendapat keputusan Mumtaz dalam Peperiksaan Sijil Tinggi Agama dan mendapat markah 65 peratus ke atas dalam ujian bertulis semasa temuduga.

Bagaimanapun, LZS ada menawarkan bantuan untuk pihak terlibat menyambung pengajian dalam negara dan akan dibantu sepenuhnya memandangkan mereka adalah asnaf miskin yang berdaftar.


Artikel Berkaitan Yang Patut Anda Baca
Hari graduasi sememangnya hari paling istimewa bagi seorang mahasiswa/siswi yang telah berjuang bertahun-tahun demi segulung ijazah untuk masa hadapan yang lebih cemerlang. Paling...
KUALA LUMPUR - Suasana sayu menyelubungi bilik bicara Mahkamah Tinggi yang mendengar kes pembunuhan Pegawai Kadet Laut Zulfarhan Osman Zulkarnain hari ini apabila seorang saksi...
Nama Nur Amalina Bakri atau dipanggil Dr. Amalina menjadi perhatian apabila dia pernah mencatat sejarah dengan memperolehi 17 A1 dalam SPM pada tahun 2007.Mengambil langkah...
Lambakan jenama Android kini tidak menghalang mereka yang meminati iPhone untuk beralih perhatian kepada Android. Kalau kita lihat permintaan iPhone kini juga jauh lebih tinggi...
Sering kali kita dimomokkan kalau nak masuk askar jiwa kena kental, badan kena lasak sebab latihannya memang cukup ‘mendera’ mental dan fizikal.Ya, sememangnya itulah...
Saat paling sedih dalam hidup aku adalah sewaktu kehilangan arwah mama tercinta. Ketika itu aku berada di tahun 2 di universiti sebelah utara sana. Bukan mudah kan nak atasi...