> > Boleh cecah RM2,000 sekilo, ini sebab bekas wartawan ini sanggup ambil risiko tanam vanila!
Boleh cecah RM2,000 sekilo, ini sebab bekas wartawan ini sanggup ambil risiko tanam vanila!
NOOR SHAMSIAH MOHAMED Jumaat | 5 April 2019

TEMERLOH - Jika 12 tahun lepas mata pena menjadi ‘senjata’ utamanya untuk mencari rezeki dan bidang pertanian pula sumber pendapatan sampingan, kini lain pula ceritanya apabila Mohamad Feisal Mohamad Norawi bertekad menjadikan penanaman vanila sebagai punca utama pendapatan.

Usahawan tani berusia 37 tahun itu yang pernah bertugas sebagai wartawan sebuah akhbar tempatan, memutuskan untuk menukar kerjaya pada tahun lepas setelah lelah melayan kerenah manusia, sekalipun terpaksa berjemur di bawah panas terik matahari dan ‘berperang’ dengan nyamuk serta binatang liar lain.

Pemegang Ijazah Sarjana Muda Komunikasi (Penyiaran) dan Diploma Pembangunan Manusia Universiti Putra Malaysia itu berkata minatnya untuk menanam vanila tercetus selepas menamatkan pengajian pada 2006.

“Semasa itu saya menyenaraikan beberapa jenis tanaman yang boleh diusahakan di atas sebidang tanah milik keluarga berkeluasan 1.2 hektar di Kampung Bangau Parit, Temerloh dan mendapati tanaman vanila mempunyai potensi yang tinggi memandangkan masih belum diusahakan secara komersil di negara ini,” katanya kepada Bernama.

Berbekalkan modal RM20,000 hasil simpanan semasa bekerja sambilan di sebuah hotel ketika belajar serta pinjaman daripada keluarga, Mohamad Feisal memulakan projek penanaman vanila itu dengan bantuan sebuah syarikat swasta.

Bagaimanapun katanya dia diuji apabila syarikat yang menjanjikan 1,000 anak benih vanila ‘lari’ selepas membekalkan hanya 400 anak benih, menyebabkan dia hampir berputus asa dan mendorongnya memohon pekerjaan di sebuah syarikat penerbitan akhbar di ibu negara.

Namun katanya, dia tetap mengkaji potensi vanila yang merupakan spesies keluarga orkid dari Mexico dan memulakan semula projek pada 2010 secara sambilan menerusi ilmu yang ditimba daripada Internet, selepas mendapati potensi tinggi tumbuhan tersebut yang mendapat permintaan dari luar negara.

Usahanya tidak sia-sia apabila pokok yang ditanam mengeluarkan hasil pada 2014 dan pembeli dari luar negara termasuk Amerika Syarikat, Singapura, Indonesia dan Jerman mula menghubunginya untuk mendapatkan bekalan bahan berkenaan.

Katanya walaupun negara seperti Indonesia, Papua New Guinea dan Madagascar merupakan negara pengeluar utama, tanaman itu tidak dapat diusahakan secara komersil kerana faktor kepakaran, tiada sokongan kerajaan selain sering menghadapi bencana alam.

Berikutan itu, dia nekad berhenti kerja pada awal tahun lepas dan memberi sepenuh perhatian kepada tanaman vanila yang dikomersilkan di bawah jenama Amani Vanilla Temerloh.

“Kini saya mempunyai 2,500 pokok vanila di kebun pertama yang diusahakan secara konvensional dan dalam perancangan untuk menambah 1,500 pokok dalam masa terdekat yang akan ditanam menggunakan kaedah moden iaitu menggunakan jaring pelindung,” katanya, menambah ladangnya turut menjadi rujukan agensi kerajaan dan institusi pendidikan tinggi.

Mohamad Feisal berkata pokok vanila hanya memerlukan 30 hingga 40 peratus cahaya matahari dan kelembapan 60 hingga 80 peratus, menjadikannya tanaman yang sesuai di negara ini.

Tempoh matangnya juga singkat dan biasanya pod vanila mula boleh dituai dalam tempoh lapan bulan selepas berbunga dan perlu dikeringkan selama sebulan sebelum boleh dijual.

Walaupun tanamannya belum lagi memberikan hasil penuh, Mohamad Feisal kini boleh tersenyum kerana pulangan jangka panjang yang lumayan berikutan harga vanila di pasaran dunia semakin meningkat dan boleh mencecah RM2,000 sekilogram.- Bernama


STAY CONNECTED
Artikel Berkaitan Yang Patut Anda Baca
Hari graduasi sememangnya hari paling istimewa bagi seorang mahasiswa/siswi yang telah berjuang bertahun-tahun demi segulung ijazah untuk masa hadapan yang lebih cemerlang. Paling...
KUALA LUMPUR - Suasana sayu menyelubungi bilik bicara Mahkamah Tinggi yang mendengar kes pembunuhan Pegawai Kadet Laut Zulfarhan Osman Zulkarnain hari ini apabila seorang saksi...
Nama Nur Amalina Bakri atau dipanggil Dr. Amalina menjadi perhatian apabila dia pernah mencatat sejarah dengan memperolehi 17 A1 dalam SPM pada tahun 2007.Mengambil langkah...
Lambakan jenama Android kini tidak menghalang mereka yang meminati iPhone untuk beralih perhatian kepada Android. Kalau kita lihat permintaan iPhone kini juga jauh lebih tinggi...
Sering kali kita dimomokkan kalau nak masuk askar jiwa kena kental, badan kena lasak sebab latihannya memang cukup ‘mendera’ mental dan fizikal.Ya, sememangnya itulah...
Saat paling sedih dalam hidup aku adalah sewaktu kehilangan arwah mama tercinta. Ketika itu aku berada di tahun 2 di universiti sebelah utara sana. Bukan mudah kan nak atasi...