> > Siapa sangka selain terkenal sebagai 'snek', sirih juga boleh rencat sel kanser?
Siapa sangka selain terkenal sebagai 'snek', sirih juga boleh rencat sel kanser?
NAIMAH MUHAMMAD Jumaat | 5 Julai 2019

TIDAK perlu dipertikaikan lagi, terdapat banyak manfaat sirih atau nama saintifiknya Piper betel linn yang berasal daripada keluarga Piperaceae.

Terkenal sebagai ‘snek’ yang boleh dimakan bersama kapur, gambir dan buah pinang di beberapa buah negara seperti India dan Thailand, sirih turut digunakan secara meluas dalam bidang kesihatan di banyak negara.

Di Malaysia, pokok sirih banyak digunakan terutamanya dalam masyarakat Melayu dan India, sama ada dari sudut perubatan hingga dijadikan sebagai bahan dalam upacara tradisi.

Mengulas lanjut tentang kebaikan sirih, Felo Penyelidik Pasca Doktoral di Pusat Penyelidikan Sebatian Semula Jadi dan Penemuan Dadah, Universiti Malaya, Nor Hisam Zamakshshari berkongsi hasil penyelidikan tentang tumbuhan itu dengan Sihat:Aktif.

DR. NOR HISAM

Ujar beliau, daun sirih telah lama digunakan dalam perubatan Melayu lama yang tertulis dalam Kitab Tibb bagi mengubati pelbagai penyakit. Antaranya adalah untuk:

1 Merencatkan pertumbuhan sel kanser

Ekstrak daun sirih mempunyai potensi sebagai agen merencatkan pertumbuhan sel kanser. Hasil kajian fitokimia telah menemukan hidroksichavikol iaitu salah satu sebatian yang terdapat dalam ekstrak daun sirih. Ia dapat merencatkan beberapa jenis sel kanser seperti payudara, paru-paru, kolon dan pankreas.

2 Agen antibakteria

Ekstrak daun dan minyak daripada daun sirih berupaya menentang beberapa jenis bakteria seperti escherichia coli, streptococcus pyogenes, staphylococcus aureus dan candida albicans dalam dos yang rendah.

3 Penyembuh luka

Satu formulasi minyak yang mengandungi 10 peratus ekstrak daun dan batang sirihnya dapat memberi kesan penyembuhan luka lebih bagus daripada larutan iodin. Selain itu, sifat antioksidan dan vitamin C ada padanya mampu meredakan masalah kulit terbakar. Caranya hancurkan beberapa helai daun sirih campur dengan dua sudu teh madu dan letak pada kulit terbakar.

4 Mengurangkan ulser perut

Kajian menunjukkan penyakit ulser perut mampu dikurangkan sebanyak 93.4 peratus setelah diberi rawatan tujuh hari kepada tikus makmal dengan allpyrocatechol iaitu salah satu sebatian tulen yang terdapat pada ekstrak daun sirih. Daun sirih turut boleh menyembuhkan sakit perut dengan minum rebusan air daun sirih sebanyak tiga kali sehari.

5 Menghalau serangga

Ekstrak metanol daun sirih yang diletakkan pada perangkap serangga berupaya menghalau serangga perosak ostrinia furnacalis pada persekitaran ladang jagung. Kandungan metanol membuatkan serangga tersebut tidak berani berada di kawasan ladang.

Penyelidik masih menjalankan penyelidikan menyeluruh terhadap manfaat sirih. (Gambar sekadar hiasan)

ANEKDOT

Mengenali sirih

• Tumbuhan herba yang hidup subur di Malaysia, Asia, Madagascar, Timur Afrika dan Hindia Barat.

• Menjalar dan memanjat pada batang pokok atau kayu hingga 4.5 meter panjang.

• Sesuai ditanam di atas tanah gembur yang tidak terlalu lembap. Memerlukan cuaca tropika dengan air yang mencukupi.

Antara khasiat lain:

• Mengandungi protein, karbohidrat, mineral, tannin, kalsium, kalium, zat besi, vitamin A, B, dan C.

• Daun sirih boleh mengatasi masalah sakit gigi dan mulut berbau. Caranya dengan kunyah beberapa helai daun sirih dan berkumur.

• Ekstrak air daun sirih boleh meredakan sakit kepala. Caranya, minum campuran akar daun sirih, pucuk jarak dan jintan hitam.

• Bagi menghentikan rembesan dan bengkak susu. Caranya, ambil beberapa helai daun dan panaskannya serta letak pada payudara.

• Kandungan chavikol yang ada pada daun sirih boleh merawat masalah kulit dan jerawat. Untuk menghilangkan jerawat jadikan daun sirih sebagai masker.

• Mengubati keputihan dan kegatalan pada alat sulit wanita. Caranya ambil 10 helai daun sirih dan rebus. Air rebusan tersebut digunakan untuk membasuh kemaluan.

• Disebabkan terdapat banyak khasiat dalam sirih, pelbagai produk kesihatan telah dijual di pasaran yang berasaskan tumbuhan ini. Namun penggunaan daun sirih masih lagi memerlukan kajian terperinci untuk keselamatan penggunanya.

Sirih hidangan tradisional terutama dalam kalangan masyarakat Asia. (Gambar sekadar hiasan)

• Kaya antioksidan seperti eugenol, hidroksichavikol dan vitamin A,B dan C.

• Menurunkan kandungan gula dalam darah.

• Mengurangkan pembentukan tumor bagi kanser kulit.

• Menghentikan pendarahan hidung.

• Meredakan gusi berdarah.

• Mencegah batuk.

• Mengurangi bau badan.

• Membantu sistem penghadaman.

• Mengawal berat badan.

• Merawat jerawat.

• Mengawal stres.

• Melancarkan haid dan meredakan senggugut.

• Meredakan asma.

• Penawar sakit jantung.

Sirih lazimnya dimakan bersama buah pinang. (Gambar sekadar hiasan)

PROFIL

Dr Nor Hisam Zamakshshari merupakan Felo Penyelidik Pasca Doktoral di Pusat Penyelidikan Sebatian Semula Jadi dan Penemuan Dadah, Universiti Malaya. Beliau menjalankan penyelidikan fitokimia dan aktiviti biologi terhadap pelbagai tumbuhan di Malaysia.

*Dipetik daripada ruangan TAHUKAH ANDA? (sisipan Sihat:Aktif) terbitan Sinar Harian Rabu 3 Julai 2019


STAY CONNECTED
Artikel Berkaitan Yang Patut Anda Baca
Hari graduasi sememangnya hari paling istimewa bagi seorang mahasiswa/siswi yang telah berjuang bertahun-tahun demi segulung ijazah untuk masa hadapan yang lebih cemerlang. Paling...
KUALA LUMPUR - Suasana sayu menyelubungi bilik bicara Mahkamah Tinggi yang mendengar kes pembunuhan Pegawai Kadet Laut Zulfarhan Osman Zulkarnain hari ini apabila seorang saksi...
Nama Nur Amalina Bakri atau dipanggil Dr. Amalina menjadi perhatian apabila dia pernah mencatat sejarah dengan memperolehi 17 A1 dalam SPM pada tahun 2007.Mengambil langkah...
Lambakan jenama Android kini tidak menghalang mereka yang meminati iPhone untuk beralih perhatian kepada Android. Kalau kita lihat permintaan iPhone kini juga jauh lebih tinggi...
Sering kali kita dimomokkan kalau nak masuk askar jiwa kena kental, badan kena lasak sebab latihannya memang cukup ‘mendera’ mental dan fizikal.Ya, sememangnya itulah...
Saat paling sedih dalam hidup aku adalah sewaktu kehilangan arwah mama tercinta. Ketika itu aku berada di tahun 2 di universiti sebelah utara sana. Bukan mudah kan nak atasi...