> TEMPAT LEPAK > Pelik tapi sedap! Bakso perisa durian Helmi laris
Pelik tapi sedap! Bakso perisa durian Helmi laris
MOHD TAHA YAACOB Jumaat | 19 Julai 2019

BESUT - Selepas berjaya mempopularkan hidangan bakso di daerah ini sembilan tahun lalu, kini Helmi Abd Rashid, 48, memperkenalkan pula bakso berperisa durian.

Pemilik gerai makan Ni Dio Abe Pok Mie Bakso di Pasar Tani Kekal (PTK) Fama Nyior Tujuh, dekat Jertih ini mula menjual bakso di pasar-pasar daerah ini sejak 2010.

Menurutnya, sebelum itu makanan popular dari Indonesia itu tidak begitu mendapat tempat dalam kalangan penduduk di daerah ini malah ramai tidak mengenalinya.

“Saya belajar membuat bakso daging dan ayam dengan pekerja saya yang berasal dari Indonesia ketika saya menjalankan perniagaan di Kuala Lumpur sebelum 2010.
“Sebanyak 13 jenis rempah digunakan untuk menghasilkan makanan tersebut dan sebaik pulang ke Besut saya mula menghasilkan bakso sendiri untuk dijual di pasar malam,” katanya.

Hilmi berkata, lama kelamaan hidangan bakso semakin dikenali dan digemari penduduk daerah ini malah semakin ramai peniaga menjualnya.

Hilmi menunjukkan bihun bakso durian yang dijual di kedainya di PTK Nyior Tujuh.

Namun baru-baru ini dia terlintas untuk menghasilkan pula bakso berperisa durian setelah melihat kejayaan pengusaha lemang di sebelah gerainya yang menghasilkan lemang durian.

“Kalau di Indonesia memang ada bakso durian, keju dan beberapa perisa lain selain bakso asli tetapi di sini saya dapati belum ada lagi resipi sebegitu, jadi saya cuba hasilkannya.
“Syukur jualan mi sup bakso durian pada hari pertama kelmarin di gerai saya di sini mendapat sambutan baik daripada pelanggan sehingga ada yang menempahnya,” katanya.

Hilmi berkata, bagi menghasilkan bakso durian, dia menggunakan sebiji buah durian untuk 500 gram daging yang mampu menghasilkan 60 hingga 70 biji bebola bakso.

Menurutnya, harga semangkuk sup bakso durian dijual RM5 sementara bakso spesial RM8 semangkuk.


STAY CONNECTED
Artikel Berkaitan Yang Patut Anda Baca
Hari graduasi sememangnya hari paling istimewa bagi seorang mahasiswa/siswi yang telah berjuang bertahun-tahun demi segulung ijazah untuk masa hadapan yang lebih cemerlang. Paling...
KUALA LUMPUR - Suasana sayu menyelubungi bilik bicara Mahkamah Tinggi yang mendengar kes pembunuhan Pegawai Kadet Laut Zulfarhan Osman Zulkarnain hari ini apabila seorang saksi...
Nama Nur Amalina Bakri atau dipanggil Dr. Amalina menjadi perhatian apabila dia pernah mencatat sejarah dengan memperolehi 17 A1 dalam SPM pada tahun 2007.Mengambil langkah...
Lambakan jenama Android kini tidak menghalang mereka yang meminati iPhone untuk beralih perhatian kepada Android. Kalau kita lihat permintaan iPhone kini juga jauh lebih tinggi...
Sering kali kita dimomokkan kalau nak masuk askar jiwa kena kental, badan kena lasak sebab latihannya memang cukup ‘mendera’ mental dan fizikal.Ya, sememangnya itulah...
Saat paling sedih dalam hidup aku adalah sewaktu kehilangan arwah mama tercinta. Ketika itu aku berada di tahun 2 di universiti sebelah utara sana. Bukan mudah kan nak atasi...