> > Anak 'Kelate' sohor dalam YouTube
Anak 'Kelate' sohor dalam YouTube
Noor Azlida Alimin Khamis | 8 Ogos 2019

KOTA BHARU – Drama spontan yang meraih jutaan tontonan di YouTube meletakkan tiga pemuda Kelantan dikenali dalam masa singkat.

Dalam masa lima hari sahaja, drama spontan terbaharu Muhammad Syahmi Sazli, 24, atau lebih dikenali Syahmi Sazli, bertajuk Di Sana Menanti Di Sini Menunggu, mencapai tontonan sehingga 2.1 juta.

Bukan kerana ketampanan mereka sebaliknya lakonan santai yang dibawa oleh Syahmi sendiri bersama sepupunya, Muhammad Asyiff Suhaimi, 17, atau Asif dan rakan mereka, Muhammad Ashrul Hakim Lukman, 21, atau dikenali Yoe Parey, mencuit hati penonton.

Lebih-lebih lagi kisah yang diketengahkan membawa mesej yang mendalam namun diselitkan dengan unsur komedi yang bersahaja.

Menggunakan dialog spontan dengan dialek Kelantan turut memberi kelainan kepada anak muda ini untuk mengekspresikan bakat seni lakonan.

Biarpun bekerja dengan dua rakan ‘istimewa' namun Syahmi menganggap ia sebagai salah satu tugas yang menyeronokkan.

Namun di sebalik keghairahan untuk menghasilkan video pendek, ada juga beranggapan dia mempergunakan golongan istimewa ini untuk kepentingan peribadi.

“Sebelum bergiat aktif dalam dunia lakonan, Asif yang menghidap autisme akan mengelak daripada bergaul dengan orang ramai.
Menggunakan dialog spontan dengan dialek Kelantan turut memberi kelainan kepada anak muda ini untuk mengekspresikan bakat seni lakonan.
“Niat saya ajak Asif berlakon bukan untuk diri saya tetapi saya mahu dia berinteraksi dengan masyarakat dan tidak lagi menyendiri,” katanya.

Kini bekas penuntut Kejuruteraan Elektrik Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam itu bersyukur kerana Asif yang juga anak sulung daripada dua beradik bukan sahaja bijak untuk menguruskan diri malah mampu menjana pendapatan sendiri.

Malah Syahmi tidak kisah sekiranya populariti Asif dan Yoe mengatasi dirinya ini kerana mereka dapat membantu meringankan beban keluarga ketika ini.

Katanya, Yoe yang baharu membintangi drama spontannya sebulan lalu mempunyai bilangan pengikut yang lebih ramai.

Malah Yoe turut meluahkan rasa gembira kerana dia mula dikenali ramai bukan sahaja dalam kalangan peminat lelaki malah anak gadis di negara ini.

Melihat kejayaan yang diraih, Syahmi yang kini mempunyai syarikat penerbitan sendiri turut menerima banyak tawaran daripada orang ramai agar mengambil anak-anak ‘istimewa' mereka untuk membintangi video pendeknya.

“Saya rasa sudah memadai dengan Asif dan Yoe yang digandingkan dengan sembilan heroin yang lain.
“Sekurang-kurangnya orang ramai sudah dapat mula membuka minda untuk menerima bakat yang ada pada anak-anak istimewa,” katanya.


STAY CONNECTED
Artikel Berkaitan Yang Patut Anda Baca
Hari graduasi sememangnya hari paling istimewa bagi seorang mahasiswa/siswi yang telah berjuang bertahun-tahun demi segulung ijazah untuk masa hadapan yang lebih cemerlang. Paling...
KUALA LUMPUR - Suasana sayu menyelubungi bilik bicara Mahkamah Tinggi yang mendengar kes pembunuhan Pegawai Kadet Laut Zulfarhan Osman Zulkarnain hari ini apabila seorang saksi...
Nama Nur Amalina Bakri atau dipanggil Dr. Amalina menjadi perhatian apabila dia pernah mencatat sejarah dengan memperolehi 17 A1 dalam SPM pada tahun 2007.Mengambil langkah...
Lambakan jenama Android kini tidak menghalang mereka yang meminati iPhone untuk beralih perhatian kepada Android. Kalau kita lihat permintaan iPhone kini juga jauh lebih tinggi...
Sering kali kita dimomokkan kalau nak masuk askar jiwa kena kental, badan kena lasak sebab latihannya memang cukup ‘mendera’ mental dan fizikal.Ya, sememangnya itulah...
Saat paling sedih dalam hidup aku adalah sewaktu kehilangan arwah mama tercinta. Ketika itu aku berada di tahun 2 di universiti sebelah utara sana. Bukan mudah kan nak atasi...