> MLK N.9 > Guna kaedah Mobile Voting, PRK 2018/2019 UTeM catat peratusan mengundi tertinggi
Guna kaedah Mobile Voting, PRK 2018/2019 UTeM catat peratusan mengundi tertinggi
MOHD KHAIRULHUSAINI MOHD SAAD, UTEM Khamis | 11 Oktober 2018

UNIVERSITI Teknikal Malaysia Melaka menerusi Pejabat Hal Ehwal Pelajar telah menjalankan Pilihan Raya Kampus (PRK) sesi 2018/2019 bagi tujuan melantik barisan ahli Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) baharu, baru-baru ini.

PRK 2018/2019 UTeM kali ini mencatatkan sejarah tersendiri apabila kesemua urusan pengendalian PRK ini diuruskan sepenuhnya oleh mantan ahli-ahli MPP sesi 2017/2018 manakala di bawah pemantauan dari pejabat Hal Ehwal Pelajar (HEP) UTeM.

Naib Canselor UTeM, Prof Datuk Ts. Dr Shahrin Sahib sewaktu ditemu bual selepas majlis pengumuman calon yang memenangi PRK UTeM 2018/2019 berkata, penglibatan mantan MPP tersebut selaras hasrat Menteri Pendidikan Malaysia dalam memperkasakan fungsi persatuan pelajar sebagai Student Union yang aktif di kebanyakan universiti luar negara dalam merancang dan melaksana aktiviti oleh pelajar.

Tambahnya lagi, uniknya juga pada tahun ini pertama kali UTeM mewujudkan kaedah pengundian terbaru iaitu menerusi Mobile Voting yang mana para pelajar berada di luar kawasan kampus seperti sedang mengikuti latihan industri mahu pun pelajar Sarjana yang tidak terlibat secara langsung di dalam kampus, boleh mengundi menerusi peranti mudah alih mereka tanpa perlu hadir ke kampus.

Sesi pengiraan undi sedang dijalankan mantan MPP dengan pemantauan oleh Pegawai dari Hal Ehwal Pelajar UTeM.
Sesi pengiraan undi sedang dijalankan mantan MPP dengan pemantauan oleh Pegawai dari Hal Ehwal Pelajar UTeM.

“Justeru itu berlakunya lonjakan jumlah pengundian pada kali ini sebanyak 79.99% atau 10,738 orang pelajar telah turun membuang undi pada hari tersebut yang mana ia merupakan peratusan tertinggi berbanding tahun lepas yang mana hanya sbanyak 70.39% pelajar yang mengundi,” ujar Dr Shahrin lagi.

Sementara itu, Penolong Naib Canselor Pembangunan dan Pengurusan Fasiliti yang menjalankan tugas Timbalan Naib Canselor HEP Prof Dr Ridzuan Nordin memaklumkan sebanyak 11 pusat membuang undi telah diwujudkan di mana sebanyak lima pusat pengundian di Kampus Induk, Durian Tunggal, lima di Kampus Teknologi Ayer Keroh dan satu di Kampus Bandar Melaka Jalan Hang Tuah.

Siti Nur Huda Haji Md Yusof telah diangkat sebagai calon paling banyak menerima undi dengan bilangan 5731 undian diikuti dengan lapan lagi rakan mereka bagi kawasan umum manakala Fadhlur Rahim Azmi pula diumumkan sebagai menang tanpa bertanding bagi kerusi Post Graduate setelah hanya satu nama dicalonkan pada sesi pencalonan yang berlangsung pada 27 September lalu.

Saingan sengit sebanyak tujuh penjuru juga dicatatkan buat kali pertama di Fakulti Teknologi Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik (FTKEE) yang mana calon harapan, Muhamad Khair Kamaruzaman telah mendapat undian tertinggi dengan jumlah undian sebanyak 821 undian.

Hasil daripada PRK UTeM 2018/2019 ini maka kini telah ada senarai calon yang menjadi ahli MPP bagi sesi 2018/2019 yang mana mereka inilah sebagai wakil para mahasiswa dan mahasiswi di universiti serta menjadi suara pelajar di sini.

Kemeriahan dirasai sewaktu pengumuman calon yang menang pada PRK berkenaan.


Artikel Berkaitan Yang Patut Anda Baca
Hari graduasi sememangnya hari paling istimewa bagi seorang mahasiswa/siswi yang telah berjuang bertahun-tahun demi segulung ijazah untuk masa hadapan yang lebih cemerlang. Paling...
KUALA LUMPUR - Suasana sayu menyelubungi bilik bicara Mahkamah Tinggi yang mendengar kes pembunuhan Pegawai Kadet Laut Zulfarhan Osman Zulkarnain hari ini apabila seorang saksi...
Nama Nur Amalina Bakri atau dipanggil Dr. Amalina menjadi perhatian apabila dia pernah mencatat sejarah dengan memperolehi 17 A1 dalam SPM pada tahun 2007.Mengambil langkah...
Lambakan jenama Android kini tidak menghalang mereka yang meminati iPhone untuk beralih perhatian kepada Android. Kalau kita lihat permintaan iPhone kini juga jauh lebih tinggi...
Sering kali kita dimomokkan kalau nak masuk askar jiwa kena kental, badan kena lasak sebab latihannya memang cukup ‘mendera’ mental dan fizikal.Ya, sememangnya itulah...
Saat paling sedih dalam hidup aku adalah sewaktu kehilangan arwah mama tercinta. Ketika itu aku berada di tahun 2 di universiti sebelah utara sana. Bukan mudah kan nak atasi...