> > KKBgD jalinkan kolaborasi dengan KiSTARP
KKBgD jalinkan kolaborasi dengan KiSTARP

BAGAN DATUK - Memperkasakan komuniti menerusi pembelajaran sepanjang hayat dilihat mampu memenuhi keperluan pihak industri dan komuniti.

Hal ini seiring dengan misi Kolej Komuniti untuk melaksanakan akses pendidikan, pembangunan akademik serta latihan yang berkualiti kepada pelajar lepasan menengah dan komuniti amnya.

Sehubungan dengan itu, Kolej Komuniti Bagan Datuk mengambil inisiatif untuk menjalinkan kerjasama kolaborasi dengan Kolej Tingkatan Enam Tuanku Abdul Rahman Putra, Selangor (KiSTARP).

Bergambar di hadapan Dewan Kolej Tingkatan Enam Tuanku Abdul Rahman Putra (KISTARP)..jpg

Bermula tahun 2017, Kolej Komuniti Bagan Datuk (KKBgD) menawarkan kursus-kursus yang membantu para pelajar Tingkatan Enam dalam menyelesaikan masalah berkaitan dengan penggunaan aplikasi komputer di dalam pembelajaran.

Antara yang menjadi permintaan kursus iaitu Kursus Microsoft Excel, Kursus Laman Web dan Kursus Kemahiran ICT-Membina Media.

Menandatangani Sijil Kolaborasi, (kiri) Pengetua (KISTARP), Noraini Ibrahim dan (kanan) Pengarah KKBGD, Haji Zainuddin Kasmuri.

Program bermula setiap hari Sabtu bermula bulan Januari hingga Mac setiap tahun, sehingga kini seramai 849 orang pelajar Tingkatan 6 telah mengikuti program ini.

Perubahan peningkatan prestasi pembelajaran pelajar dapat dilihat memberi impak positif di dalam subjek Kertas Pengajian Am.

Menurut ucapan Pengarah Kolej Komuniti Bagan Datuk, Zainuddin Kasmuri semasa berucap di Perhimpunan Pelajar Kolej Tingkatan Enam Tuanku Abdul Rahman Putra (KiSTARP) baru-baru ini, beliau amat berterima kasih kepada KiSTARP yang membantu dan menyertai kursus pendek yang dianjurkan oleh KKBgD saban tahun, tidak lupa kepada Unit Pembelajaran Sepanjang Hayat dan Pensyarah Sijil Sistem Komputer dan Rangkaian atas usahasama ini.
"Saya juga berharap agar kerjasama ini akan berterusan dan saling memberi manfaat di antara satu sama lain," katanya.


STAY CONNECTED
Artikel Berkaitan Yang Patut Anda Baca
Hari graduasi sememangnya hari paling istimewa bagi seorang mahasiswa/siswi yang telah berjuang bertahun-tahun demi segulung ijazah untuk masa hadapan yang lebih cemerlang. Paling...
KUALA LUMPUR - Suasana sayu menyelubungi bilik bicara Mahkamah Tinggi yang mendengar kes pembunuhan Pegawai Kadet Laut Zulfarhan Osman Zulkarnain hari ini apabila seorang saksi...
Nama Nur Amalina Bakri atau dipanggil Dr. Amalina menjadi perhatian apabila dia pernah mencatat sejarah dengan memperolehi 17 A1 dalam SPM pada tahun 2007.Mengambil langkah...
Lambakan jenama Android kini tidak menghalang mereka yang meminati iPhone untuk beralih perhatian kepada Android. Kalau kita lihat permintaan iPhone kini juga jauh lebih tinggi...
Sering kali kita dimomokkan kalau nak masuk askar jiwa kena kental, badan kena lasak sebab latihannya memang cukup ‘mendera’ mental dan fizikal.Ya, sememangnya itulah...
Saat paling sedih dalam hidup aku adalah sewaktu kehilangan arwah mama tercinta. Ketika itu aku berada di tahun 2 di universiti sebelah utara sana. Bukan mudah kan nak atasi...