> PAHANG > Program Food Bank akan diteruskan selepas Ramadan
Program Food Bank akan diteruskan selepas Ramadan
NORAWAZNI YUSOF Isnin | 20 Mei 2019

KUANTAN - [DIKEMASKINI] Program Food Bank atau bantuan makanan yang diwujudkan sepanjang bulan ramadan akan diteruskan selepas syawal bagi membantu golongan memerlukan.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Fuziah Salleh berkata, program itu sudah dimanfaatkan hampir 100 orang pada setiap hari.

Menurutnya, pelajar universiti dan sekolah tahfiz antara yang mendapat manfaat itu apabila makanan tersebut diperoleh daripada peniaga bazar Ramadan.

“Saya mahu program ini diteruskan selepas hari raya dan kalau boleh lebih banyak sumbangan daripada pihak hotel selain peniaga makanan di pasar tani selepas ini.
“Jadi, saya juga harapkan supaya pasar raya juga dapat memainkan peranan dalam memberikan sumbangan makanan yang mereka jual seperti roti dan donut,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas mengedarkan bubur lambuk kepada orang ramai di Padang Majlis Perbandaran Kuantan 1 (MPK 1) di sini.

Fuziah(kiri) mengedarkan bubur lambuk kepada orang ramai di Padang MPK.

Fuziah yang juga Ahli Parlimen Kuantan berkata, makanan yang disumbangkan pasar raya dan hotel perlu diberi keutamaan dalam program ini.

“Ini kerana makanan itu ada ‘sale by date’. Kebiasaannya kalau ada ‘sale by date’, mereka akan turunkan daripada rak jualan dua atau tiga hari lebih awal, jadi sempat untuk diagihkan kepada penerima.
“Malah, prosedur operasi standard (SOP) juga kita sudah siapkan supaya kalau makanan itu diturunkan sebelum jam 11 pagi, jam 3 petang pada hari yang sama sudah sampai kepada penerima,” katanya.

Fuziah berkata, Food Bank Kuantan yang diwujudkan adalah percubaan bagi membantu pelajar universiti dan tahfiz dan mendapat sambutan baik sehingga berjaya menarik penyertaan pelbagai agensi.


Artikel Berkaitan Yang Patut Anda Baca
Hari graduasi sememangnya hari paling istimewa bagi seorang mahasiswa/siswi yang telah berjuang bertahun-tahun demi segulung ijazah untuk masa hadapan yang lebih cemerlang. Paling...
KUALA LUMPUR - Suasana sayu menyelubungi bilik bicara Mahkamah Tinggi yang mendengar kes pembunuhan Pegawai Kadet Laut Zulfarhan Osman Zulkarnain hari ini apabila seorang saksi...
Nama Nur Amalina Bakri atau dipanggil Dr. Amalina menjadi perhatian apabila dia pernah mencatat sejarah dengan memperolehi 17 A1 dalam SPM pada tahun 2007.Mengambil langkah...
Lambakan jenama Android kini tidak menghalang mereka yang meminati iPhone untuk beralih perhatian kepada Android. Kalau kita lihat permintaan iPhone kini juga jauh lebih tinggi...
Sering kali kita dimomokkan kalau nak masuk askar jiwa kena kental, badan kena lasak sebab latihannya memang cukup ‘mendera’ mental dan fizikal.Ya, sememangnya itulah...
Saat paling sedih dalam hidup aku adalah sewaktu kehilangan arwah mama tercinta. Ketika itu aku berada di tahun 2 di universiti sebelah utara sana. Bukan mudah kan nak atasi...