> > Nekad kejar impian jadi pensyarah, gadis berkerusi roda daftar diri di UUM
Nekad kejar impian jadi pensyarah, gadis berkerusi roda daftar diri di UUM
WAN MOHD NOOR HAFIZ WAN MANSOR Rabu | 4 September 2019

SINTOK - Biarpun berkerusi roda, ia tidak menghalang seorang gadis, Nur Nabilah Shaik Abdul Jalil, 20 yang mendaftar diri di Universiti Utara Malaysia (UUM), di sini untuk mengejar cita-citanya bergelar pensyarah suatu hari nanti.

Beliau yang lumpuh separuh badan akibat masalah tulang belakang adalah antara pelajar terbaik Kolej Tingkatan Enam Sultan Salehuddin, Alor Setar yang memperoleh Nilai Gred Purata Kumulatif (CGPA) 4.0 dalam STPM.

Menurutnya, kekurangan yang ada pada dirinya bukan halangan untuk beliau berjaya seperti pelajar normal dan berterima kasih kepada UUM kerana menerima dirinya untuk belajar di Kampus Sintok.

"Sehingga kini saya masih lagi menjalani rawatan fisioterapi setiap minggu dan bersyukur kerana UUM membenarkan keluarga saya untuk mengupah seorang pembantu bagi menguruskan diri saya sepanjang tinggal di Inapan Siswa (Inasis).
Nur Nabilah kelihatan teruja untuk mendaftarkan diri di UUM hari ini sambil ditemani ibubapanya Shahina Begum Shaikh Abdul Jalil.
"Saya bersyukur kerana UUM turut menyediakan pelbagai kemudahan untuk orang kurang upaya (OKU) seperti saya, kemudahan ini akan memudahkan saya belajar seterusnya mengejar impian saya" katanya kepada media selepas pendaftaran Minggu Suaikenal Pelajar Baharu sesi 2019/2020 UUM di Inasis Petronas semalam.

Nur Nabilah ditemani ibu bapanya Shahina Begum Syed Mohamad,48 dan Shaik Abdul Jalil Abu Tahir,51, mendaftar dalam jurusan Ijazah Sarjana Muda Perakaunan dan Sistem Maklumat.

Beliau yang berasal dari Jalan Stadium, Alor Setar merupakan anak sulung daripada enam beradik menghidapi penyakit Spina Befida sejak lahir lagi namun mula tidak dapat berjalan pada usia 12 tahun selepas melakukan pembedahan.

Nur Nabilah yang juga cemerlang di dalam UPSR dengan memperolehi 5A, PMR (8A) dan SPM (10A 1B) berharap beliau akan lebih aktif dan diberikan peluang di dalam aktiviti kokurikulum sepanjang belajar di UUM.

"Semasa di sekolah dulu, aktiviti agak terhad namun selepas berjaya memasuki universiti saya akan cuba mencabar diri untuk lebih aktif kerana kemudahan yang ada di UUM lebih baik," katanya.

Tambahnya, beliau menasihati mereka yang senasibnya agar tidak malu untuk terus memburu cita-cita bagi membuktikan bahawa mereka juga mampu mengapai impian seperti insan-insan normal yang lain.


Artikel Berkaitan Yang Patut Anda Baca
Hari graduasi sememangnya hari paling istimewa bagi seorang mahasiswa/siswi yang telah berjuang bertahun-tahun demi segulung ijazah untuk masa hadapan yang lebih cemerlang. Paling...
KUALA LUMPUR - Suasana sayu menyelubungi bilik bicara Mahkamah Tinggi yang mendengar kes pembunuhan Pegawai Kadet Laut Zulfarhan Osman Zulkarnain hari ini apabila seorang saksi...
Nama Nur Amalina Bakri atau dipanggil Dr. Amalina menjadi perhatian apabila dia pernah mencatat sejarah dengan memperolehi 17 A1 dalam SPM pada tahun 2007.Mengambil langkah...
Lambakan jenama Android kini tidak menghalang mereka yang meminati iPhone untuk beralih perhatian kepada Android. Kalau kita lihat permintaan iPhone kini juga jauh lebih tinggi...
Sering kali kita dimomokkan kalau nak masuk askar jiwa kena kental, badan kena lasak sebab latihannya memang cukup ‘mendera’ mental dan fizikal.Ya, sememangnya itulah...
Saat paling sedih dalam hidup aku adalah sewaktu kehilangan arwah mama tercinta. Ketika itu aku berada di tahun 2 di universiti sebelah utara sana. Bukan mudah kan nak atasi...